8 beste hybride oplossingen om je huis te verduurzamen in 2024

De energiecrisis en (terechte) speculaties over de afbouw van de salderingsregeling duwen de vraag naar hybride oplossingen om woningen te verduurzamen omhoog. Genoeg reden voor fabrikanten om volop te investeren in nieuwe producten. Real Current Engineering zet acht hybride innovaties voor jou op een rij:

1. Warmtepomp met hybride geïntegreerde cv-ketel

De warmtepomp, een staaltje duurzame innovatie, onttrekt warmte aan de natuur – lucht of aarde – om onze huizen te verwarmen. Door een slimme vloeistof die bij lage temperaturen verdampt en vervolgens gecomprimeerd wordt, levert dit systeem efficiënte warmte. Maar onhandig is dat de cv-ketel en warmtepomp vaak slecht samenwerken en niet communiceren Een spannende ontwikkeling is daarom de integratie van deze twee.

Dit bespaart ruimte, kosten en installatiewerk. Ze werken naadloos samen en leveren betere prestaties. 

Het demissionaire kabinet overweegt zelfs om deze hybride warmtepompen vanaf 2026 verplicht te stellen bij de vervanging van cv-ketels. Een toekomst waarin deze technologie alomtegenwoordig is, lijkt aanstaande.

2. Zonnepanelen-warmtepomp

In de wondere wereld van duurzame energie is de PVT-warmtepomp, kortweg zonnepanelen-warmtepomp, een fascinerende innovatie. Deze slimme oplossing haalt warmte uit zonnepanelen, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Ideaal voor wie geen toegang heeft tot bodemwarmte of geen buitenunit kan plaatsen voor een traditionele warmtepomp. Een uniek aspect is de radiator achter de panelen, die niet alleen warmte van de panelen zelf benut, maar ook van de buitenlucht. Dit betekent dat de warmtepomp warmte blijft genereren, ook op bewolkte dagen. Voor een effectieve werking zijn minstens tien panelen nodig.

3. Zonnepanelen met thuisbatterij

(Verkrijgbaar bij Real Current Engineering)

Het dilemma met zonnepanelen is dat ze vooral overdag stroom opwekken, wanneer de behoefte vaak lager is, terwijl ’s avonds, als je thuis bent en energie nodig hebt voor koken en verlichting, de productie daalt. Momenteel lever je overtollige stroom terug aan het net en krijg je daarvoor een vergoeding. Echter, met het afschaffen van de salderingsregeling in 2031, koop je ’s avonds eigenlijk je overdag gratis geleverde stroom terug – geen aantrekkelijke situatie. De oplossing? Zelf opgewekte stroom opslaan voor later gebruik met een thuisbatterij.

Zonnepanelen in combinatie met thuisbatterijen stellen huiseigenaren in staat om zonne-energie overdag op te vangen en op te slaan voor gebruik tijdens piekuren of op zonloze dagen. Dit garandeert een constante en betrouwbare bron van groene energie. Door deze technologie te gebruiken, kunnen huishoudens hun afhankelijkheid van het traditionele energienet verminderen en een significante bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.

4. Micro-Omvormer

(Verkrijgbaar bij Real Current Engineering)

Micro-omvormers zijn revolutionair in de wereld van zonne-energie. Ze vervangen de traditionele centrale omvormer door voor elk zonnepaneel een eigen micro-omvormer te gebruiken. Dit resulteert in een efficiëntere omzetting van zonne-energie naar bruikbare elektriciteit, met aanzienlijk minder energieverlies. Deze innovatie maakt zonne-energiesystemen niet alleen efficiënter, maar ook betrouwbaarder en flexibeler in het beheer en de distributie van energie.

5. Solar Tube

(Verkrijgbaar bij Real Current Engineering)

De Solar Tube is een baanbrekende combinatie van zonnepaneel, micro-omvormer en batterij, speciaal ontworpen voor straatlantaarns. Dit systeem biedt een alternatief voor de traditionele, gecentraliseerde energieopwekking en -opslag, die vaak omslachtige bedrading naar de lantaarnpalen vereist. De Solar Tube is flexibel, eenvoudig en snel te installeren, en gemakkelijk uit te breiden. Dit maakt het een ideale optie voor steden en gemeenten die op zoek zijn naar efficiënte, duurzame verlichtingsoplossingen.

Het unieke verticale hexagonale ontwerp van de Solar Tube, vervaardigd uit duurzaam aluminium en uitgerust met mono-kristallijne cellen, maximaliseert de energieproductie specifiek voor openbare verlichting. Met een indrukwekkende 95% circulaire recyclebaarheid is de Solar Tube niet alleen een stap voorwaarts in energie-efficiëntie, maar levert het ook een concrete bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot en milieubescherming. Zo biedt de Solar Tube een duurzame en toekomstgerichte oplossing voor de verlichtingsbehoeften van steden, gemeenten en bedrijven.

Bedrijven en gemeenten kunnen hun besparing hier berekenen

6. Hoge temperatuur warmtepompen

Traditionele warmtepompen kunnen het water in het verwarmingssysteem verwarmen tot maximaal 55 graden. Om je woning efficiënt te verwarmen, is het vaak nodig deze te combineren met goede isolatie en vloerverwarming. Goede isolatie is natuurlijk nooit een slecht idee, maar met hoge-temperatuur-warmtepompen wordt het verwarmen van je huis een stuk eenvoudiger. Deze kunnen temperaturen tot 70 graden bereiken. Het nadeel is echter dat hun rendement lager is; hoe hoger de temperatuur, hoe meer elektriciteit ze verbruiken. Ondanks dat het een groene keuze blijft, kan het rendement soms zo laag zijn dat het goedkoper is om op gas te stoken. 

Bij Real Current Engineering vinden we dat wie kiest voor groen, beloond en niet gestraft moet worden. Daarom volgen we de ontwikkelingen rondom deze hoge-temperatuur-warmtepompen nauwgezet en we zullen het laten weten wanneer het echt interessant wordt om over te stappen!

7. Zoutbatterij

Deze innovatieve batterij, die bestaat uit keukenzout, nikkel, ijzer en keramiek, sleepte de Smart Storage Innovation Award in de wacht. Wat deze zoutbatterijen zo bijzonder maakt, is hun 100% recyclebaarheid, veiligheid tegen brand en explosies, en het feit dat ze functioneren onder diverse klimaatomstandigheden, zonder onderhoud en capaciteitsverlies. In tegenstelling tot het zeldzame lithium, is zout ruim voorhanden en minder belastend voor het milieu.

Fortona beschrijft de werking: door toevoeging van bèta-aluminium wordt het zout bij 150 graden Celsius vloeibaar. Rond 250 graden kunnen de nikkel-zoutmengsels in de batterijcel energie opslaan. Het unieke ontwerp waarbij nikkel de positieve elektrode vormt en het verwarmde zout de negatieve, maakt de batterij veilig en volledig recyclebaar. 

8. Ouderwets isoleren met nieuwe methode 

Het lijkt misschien wat triviaal om eenvoudige oplossingen zoals tochtstrips of kouwerende gordijnen te benoemen tussen spannende innovaties, maar juist hier begint het! Je gaat immers ook niet dweilen met de kraan open, toch? De grootste winst ligt in wat je niet uitgeeft of aan warmte laat ontsnappen. En ook op dit gebied is er volop innovatie. 

Laten we een paar voorbeelden opsommen: deurdrangers, glasfolie, buisisolatie, tochtstrips, radiatorfolie, glaswol, vloerisolatie, enz. Met een weekendje klussen en een investering van 10 tot 200 euro kom je een heel eind. Neem bijvoorbeeld raamfolie: het aanbrengen op een vierkante meter enkel glas bespaart je zo’n 11 euro per jaar. En de kosten voor die raamfolie? Ongeveer 2,50 euro per vierkante meter. Tel uit je winst! Of neem tochtstrips: die kunnen je al snel 60 euro per jaar besparen. En de kosten? Slechts enkele tientjes totaal.

Kortom, bij Real Current Engineering zijn we groot fan van de nieuwste innovaties en werken we er zelf ook dagelijks aan. Maar laten we ook vooral de essentiële basisoplossingen niet uit het oog verliezen!

Hoe zat het ook alweer met de salderingsregeling voor zonnepanelen? En hoe investeer je slim in zonnepanelen met dat in gedachten? Je leest het hier.

Deel dit artikel

Stuur mij een vrijblijvende offerte
voor:

8 beste hybride oplossingen om je huis te verduurzamen in 2024

Benieuwd hoeveel je bespaart?

Geïnteresseerd in groene stroom? Doe de zonnepanelen check en ontdek of jouw woning geschikt is en hoeveel je bespaart. 

Gelukt!

U hoort snel van ons