Gemeente Alphen aan den Rijn zet groot in op energieneutrale straatverlichting 

Wie in 2024 langs Avifauna rijdt in Alphen aan den Rijn zal 88 lantaarnpalen tegenkomen waarop buisvormige zonnepanelen zijn gemonteerd. “De Hoorn” is een belangrijke toegangsweg in Alphen aan den Rijn. Door juist hier de lichtmasten van zonnepanelen te voorzien stralen wij een belangrijke boodschap uit als gemeente: wij gaan voor duurzaamheid!” vertelt Miechel De Lange, Hoofdbeheerder Openbare Verlichting en Installatie van de Gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente sloeg de handen ineen met lokaal bedrijf Real Current Engineering voor de ontwikkeling van de Solar Tube: een plug & play zonnepaneel dat op iedere lichtmast kan worden geïnstalleerd.

Straatlantaarns op zonne-energie

De Solar Tube voorziet de lichtmasten voor 88% van de benodigde energie uit zonlicht. Met een 360 graden omvang zetten de panelen zonlicht om in elektriciteit die ook ’s nachts en ’s avonds wordt gebruikt om de straat te verlichten. Maar wat bij een bewolkte dag? De Solar Tube wordt geïnstalleerd met een hybride controller: deze zorgt ervoor dat de lichtmast automatisch en slim schakelt tussen netstroom en zonne-energie.

“Duurzame energie maar toch nog terug kunnen vallen op betrouwbare netstroom. Deze hybride technologie zie ik idealiter in de nabije toekomst overal terug in Alphen aan den Rijn!” verteld de Lange. Nederland moet volgens het huidige klimaatakkoord in 2030 27% van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen halen. “Dit zijn landelijke afspraken waar we niet omheen kunnen. Om dit doel te bereiken, zullen we moeten investeren in nieuwe technologieën en innovaties, zoals hybride systemen die duurzame energie combineren met betrouwbare netstroom.”

‘Duurzame energie
maar toch nog terug kunnen vallen
op betrouwbare netstroom’

Miechel de Lange
Hoofdbeheerder Openbare Verlichting en Installatie
Gemeente Alphen aan den Rijn 

Samenwerking tussen Gemeente en ondernemer 

Chris de Jong is het meesterbrein achter de Solar Tube. Met meer dan 40 jaar ervaring in de elektrotechniek is hij de samenwerking met Gemeente Alphen aan den Rijn aangegaan en ontwikkelde hij prototypes voor de zonnepanelen op een afgesloten terrein. Zo’n mooie kans om Nederland duurzaam te verlichten krijg je maar één keer. Nadat onze eerste pilots positief uitpakten begon het balletje te rollen. Het is hoog tijd om de druk op het stroomnet serieus te nemen.”

Het project bij de Hoorn is het derde en grootste project in Alphen; de grootste investering tot nu toe. 88 Dubbele 400watt Solar Tubes met totaal op maat gemaakte zonnepanelen, batterij en hybride controller. De installatie is verzorgd door een vaste installatiepartner van de gemeente Alphen aan den Rijn; Van Voskuilen Groep, onlangs overgenomen door Van Gelder Groep Infratechniek.

Klimaatneutraal de toekomst verlichten

De Solar Tube levert gemiddeld 800 watt per dag terug aan de straatlantaarn, afhankelijk van het aantal lichturen per dag. In de meeste maanden is dat genoeg om de 50 watt led lamp de hele nacht te laten branden. Tijdens de donkerste maanden haalt de armatuur nog een fractie van zijn gebruik uit het stroomnet, voor de rest van het jaar is hij zelfvoorzienend.

Het verduurzamen van openbare verlichting is volgens deskundige hoognodig. In 2019 verbruikte Nederland zo’n 226 TeraJoule voor het verlichten van straten en wegen; dat is gelijk aan zo’n 6.2 miljoen liter diesel en gelijk aan 17 kiloton CO2-uitstoot. Lichtmasten zorgen daarnaast voor een aanzienlijke belasting van het stroomnet. Netbeheerders waarschuwenden eerder voor eventuele stroomuitval en wachtrijen in de aankomende jaren.

De weg naar duurzame straatverlichting

In heel Europa worstelt men met de hoge energiekosten van straatverlichting. In Duitse steden wordt sinds vorig jaar geëxperimenteerd met het ’s nachts doven van de armaturen om energiekosten te besparen. Ook in Gent en 260 andere Belgische steden en gemeenten dempt men in de late uurtjes de straatverlichting, tot irritatie van haar inwoners.

De geschiedenis van lantaarnpalen en straatverlichting loopt ver terug: 500 jaar voor Christus liet men in Beijing vulkanisch gas door bamboestokken lopen en stak deze aan als straatverlichting. Publieke straatverlichting in Nederland kent haar oorsprong in de 16e eeuw. Jan van der Heyden, schilder en staatsman ontwierp in 1669 het verlichtingsplan van Amsterdam dat tot 1840 in gebruik bleef.

‘De Solar Tube kan op elke lantaarnpaal worden geïnstalleerd; het is een toegankelijke investering die elke gemeente kan doen’

Miechel de Lange
Hoofdbeheerder Openbare Verlichting en Installatie
Gemeente Alphen aan den Rijn 

Nederland beschikt over een uitgebreid verlichtingsnetwerk dat zich uitstrekt over het hele land, met miljoenen verlichtingspunten in steden, gemeenten en langs wegen. “De Solar Tube kan op elke lantaarnpaal worden geïnstalleerd; het is een toegankelijke investering die elke gemeente kan doen.” Verteld de Jong “Zelfvoorzienende lantaarnpalen zijn de volgende stap voor de straatverlichting” Voegt de Lange daar aan toe. “Dat wij als gemeente voorop kunnen lopen en bijdragen aan een schone, energieneutrale toekomst maakt mij onzettend trots.”

Real Current Engineering is een toonaangevend bedrijf met als missie duurzame en efficiënte energieoplossingen aangeboden wat resulteert in CO2-reductie en het ontlasten van grootschalige energienetten. Om dit doel te bereiken bedenken en produceren we innovatieve maatwerkoplossingen vanuit verschillende bronnen: wind, zon of biomassa. De Solar Tube maakt voor gemeenten verduurzaming toegankelijker en lucratief.


Meer te weten komen over onze (hyrbide) producten? Ga het gesprek aan door contact op te nemen met onze specialisten.

Deel dit artikel

Stuur mij een vrijblijvende offerte
voor:

Gemeente Alphen aan den Rijn zet groot in op energieneutrale straatverlichting 

Benieuwd hoeveel je bespaart?

Geïnteresseerd in groene stroom? Doe de zonnepanelen check en ontdek of jouw woning geschikt is en hoeveel je bespaart. 

Gelukt!

U hoort snel van ons