Thuisaccu: Vraag de BTW Terug bij de Belastingdienst

Het gebruik van een thuisbatterij kan u helpen energie op te slaan en kosten te besparen. Wist je dat je de BTW op de aanschaf en installatie van een thuisbatterij vanaf 2024 kunt terugvragen? In deze blog leggen we uit hoe u dit doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Dit kan helpen bij het optimaliseren van uw energiekosten en bijdragen aan een duurzamer huishouden.

Voorwaarden

Om de BTW op uw thuisbatterij terug te kunnen vragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je de thuisbatterij gebruiken voor de in- en verkoop van stroom aan uw energiemaatschappij, wat u kwalificeert als ondernemer voor de BTW. Daarnaast moet jouw thuisbatterij uitgerust zijn met een Energie Management Systeem (EMS) en moet je een dynamisch energiecontract hebben. Als de thuisbatterij alleen privé gebruikt wordt, kunt je de BTW niet terugvragen. Ook moeten de facturen voor de aanschaf van de batterij en het energiecontract op jouw naam staan, en mag je geen deelnemer zijn aan de kleineondernemersregeling (KOR) op het moment van aanschaf en installatie.

Aanvraag

Volg deze stappen om de BTW op de aanschaf en installatie van je thuisbatterij terug te vragen. Noteer het totale bedrag van de thuisbatterij inclusief BTW en deel dit bedrag door 1.21 om de kosten zonder BTW te berekenen. Het verschil is het bedrag dat u kunt terugvragen. Dien vervolgens uw BTW-aangifte in via het portaal van de Belastingdienst en geef hierin de terug te vragen BTW aan.

Als u de thuisbatterij ook privé gebruikt, moet je wel BTW betalen over het privégebruik. Dit doe je in de laatste BTW-aangifte van het jaar. Bereken het privégebruik door de kosten van de batterij zonder BTW door vijf te delen (een vijfde per jaar) en vervolgens het percentage privégebruik toe te passen. Over dit bedrag betaalt je 21% BTW. Vul in uw BTW-aangifte het bedrag voor privégebruik in bij rubriek 1d.

Houd er rekening mee dat er geen vaste bedragen zijn voor de BTW die u moet betalen; je moet dit zelf berekenen. Voor de thuisbatterij geldt een herzieningsperiode van vijf jaar, na deze periode hoeft je het privégebruik niet meer aan te geven. Als je je later aanmeldt voor de KOR, moet je mogelijk een deel van de teruggevraagde BTW terugbetalen.

Conclusie

Door deze stappen te volgen, kunt je de BTW op uw thuisbatterij efficiënt terugvragen en profiteren van de financiële voordelen. Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Nog verdere vragen of hulp nodig bij het terugvragen van de BTW? Neem contact op met de Belastingdienst of een belastingadviseur om zeker te zijn van een correcte afhandeling.

Enthousiast geworden over de aanschaf van een thuisaccu en klaar om zelf stroom op te slaan? Met de tijdelijke deal van Realcurrent maakt het mogelijk om voor een relatief laag bedrag een thuisbatterij aan te schaffen en te beginnen met stroom thuis op te slaan!

Deel dit artikel

Stuur mij een vrijblijvende offerte
voor:

Thuisaccu: Vraag de BTW Terug bij de Belastingdienst

Benieuwd hoeveel je bespaart?

Geïnteresseerd in groene stroom? Doe de zonnepanelen check en ontdek of jouw woning geschikt is en hoeveel je bespaart. 

Gelukt!

U hoort snel van ons